Många drömmer om att flytta till USA och jobba. Möjligheten finns, men tyvärr är det väldigt svårt och oftast mycket tidskrävande. Är du dock beredd på detta är det bara att sätta igång!

Green card Detta är det populära smeknamnet för ett permanent uppehållstillstånd i USA. Dess fullständiga namn är the United Nations Permanent Residence Card och det betyder att innehavare har fullständiga amerikanska rättigheter och alltså får ta anställning inom landet.
Det finns tre möjligheter att få sitt green card och de kan alla verka ouppnåeliga, men skam den som ger sig! Här nedan kommer jag lista dessa vis:

1. Gifta sig - Detta kräver att mannen eller kvinnan är en amerikansk medborgare. Många väljer att gifta sig med någon endast för att få sitt green card, men detta är ingenting att rekommenderar då giftermålet kontrolleras ingående både före och efter. Det finns speciella enheter som jobbar med ta fast fuskare. Proceduren är dyr, uppskattningsvis mellan 1000 – 1400 dollar och först efter två år kan man behålla sitt green card även om en skilsmässa skulle uppstå.
2. Bli sponsrad av ett amerikanskt företag – Ett amerikanskt företag kan välja att anställa dig och ansöka om ditt green card. De visar på så sätt den amerikanska staten att dina kvalifikationer inte finns inom landet (detta gäller alltså inte enstaka ströjobb utan oftast högutbildade positioner) och att du är en ovärderlig tillgång. Företaget får betala en relativt stor summa pengar, vilket betyder att det är en stor och dyr process att anställa en icke-amerikanska medborgare.
3. Green Card Lottery – Denna form uppmanas man oftast att vända sig till. Det är precis som det låter, ett lotteri där man tävlar om sitt arbetstillstånd. Anmälningsdatumet stänger ungefär ett år innan det år du söker till, så tänk på att göra det i god tid.
Det delas årligen ut 50 000 green cards till människor från hela världen. Syftet är att länder med få representerade arbetare i USA ska ha en möjlighet att komma dit. Den som är gift eller har barn under 21 år får ta med sig dessa anhöriga in i landet.
Tänk på att det finns ett flertal falska sidor och att det endast är denna sida som är godkänd av den amerikanska regeringen:
http://www.usagreencardlottery.org/diversityvisalottery_2009/index.html

H-1B Detta är ett visum som låter ett företag anställa dig under tre år. Många som studerat i USA stannar kvar på detta vis, men det går även bra att privat hitta ett företag som är berett att anställa dig. Svårigheten om man inte varit student i landet är att företaget oftast vill träffa dig personligen och det kan alltså kräva att du åker till USA för fruktlösa intervjuer innan du hittar någon som är beredd att anställa dig.
Liksom med ett green card måste du kunna erbjuda företaget någonting de inte kan få av en amerikan. Det är nämligen de som får betala mellan 3000 – 5000 amerikanska dollar för ditt green card.
Här finns det möjlighet att förlänga sitt visum en gång, så att man kan stanna upp till sex år.

Amerikanskt CV För att skapa ett intresse hos en framtida arbetsgivare krävs det att ditt CV är anpassat efter det amerikanska systemet. Detta visar att du är väl insatt i systemet och engagerad nog att passa in på den amerikanska arbetsmarknaden.
En viktig skillnad mellan Sverige och USA är att de inte följer jantelagen. Du måste kunna tala för dig själv på ett sätt som kan kännas väldigt obekant, men nödvändigt med tanke på att arbetsgivaren ska vilja välja just dig istället för en amerikan. Se också till att allting du skriver är gjort så på en korrekt amerikansk engelska; grammatisk brister och språkfel skapar en dålig bild så det kan vara bra att utnyttja någon amerikanskt engelsktalande och datorns stavningshjälp.
Meritförteckningen ska inte överstiga två sidor och det personliga brevet skall helst vara kortare än en sida. Amerikanare uppskattar meriterande exempel på dina framgångar samt statistik. Utifrån det jobbet kräver, försök föreställa dig vad du kan bidra med och vilka av dina kunskaper som kan vara till hjälp och gör sedan en lista. Ditt personliga brev ska inte vara en upprepning av CV-delen. Att skriva samma saker två gånger ger ett dåligt intryck, så lägg därför tid på detta. Det är också viktigt att inte bifoga allt för privata saker, såsom födelsedatum, foto eller religion. Arbetsgivaren ska endast anställa folk efter deras meriter och erfarenheter, och övrig information anses kunna användas i diskriminerande syfte. Ej heller ska du utvärdera dig själv som person, detta sker längre fram i anställningsprocessen. Tänk även på att inte nämna det faktum att du söker ett företag som kan ansöka om ditt green card. Detta skapar en känsla av att bara försöka hitta en väg in till landet och för företaget är det mycket enklare att anställa en amerikan.

Slutligen kommer här två användbara tips. Dels är det en stor rekryteringssidas tips gällande hur man på bästa sätt skriver sitt amerikanska CV, samt en lista från arbetsförmedlingen angående bästa förutsättningarna.
Monster.com
http://content.monster.se/2105_SV_p2.asp

Arbetsförmedlingen:
1: Välj vilken typ av CV som passar dig.
2. Gör en lista på dina färdigheter, både formella och informella.
3. Skapa rubriker som passar din kompetens och arbetsgivarens önskemål.
4. Skriv ett första utkast och be någon att läsa detta för feedback.
5. Arbeta igenom texten igen, formulera dig aktivt och positivt.
6. Kontrollera att du har samlat din kompetens under tydliga rubriker.
7. Gör en tydlig layout.

Arbeta illegalt Notera att detta inte är någonting jag uppmanar till eller rekommenderar någon att göra. Väljer dock att ta med denna information då frågan ofta cirkulerar på internet och ibland uppfattas som den enda möjlighet att ta sig till USA.
För att ta sig in i USA söker du ett 90 dagars turistvisum. Om de i tullen misstänker någon form av skumheter kontaktas Homeland Security som ser illegal arbetsinvandring som ett allvarligt brott. Många åker alltså fast redan här och du riskerar att bli utvisad från landet i upp till 10 år. Annars kommer du sökas upp när turistvisumets giltighetsperiod upphör.
Att arbeta utan arbetstillstånd kommer med många nackdelar. Eftersom du saknar kontrakt har du ingen garanti på att din lön kommer betalas. Du har ej heller rätten till sjukvård, bostad eller andra grundläggande rättigheter.