Praktista saker

Electronic System for Travel Authorization
Sedan början av 2009 är det obligatoriskt att innan avfärd till USA har fyllt i en ansökan om inträde till landet. För den som tidigare flugit till USA kanske ni känner igen de gröna blanketter som delades ut på flygplanet, denna har nu ersatts med internetansökan. Dess syfte är att kunna bevisa att du är lämplig att inträda landet, samt att du inte behöver någon form av visum.
Ansökan måste senast fyllas i tre dagar innan avgång för att hinna godkännas. Försök dock göra det så tidigt som möjligt om några problem skulle uppstå. De som inte fått sin ansökan godkänd får heller inte träda in i landet.
En godkänd ansökan är giltig i två år, förutsatt att ditt pass är giltigt så länge.
Ansökan fyller du i på https://esta.cbp.dhs.gov/.

Visum
För den som ska stanna längre än 90 dagar i USA krävs visum. Exakt vilket du behöver beror på vistelsens karaktär och detta går att läsa på ambassadens hemsida (http://stockholm.usembassy.gov/). Vem som är berättigad ett visum har också att göra med vilket visum man söker, men ett brottsregister kan ge en problem.
Visumet söks hos amerikanska ambassaden i Stockholm och förutom allt pappersarbete följer även en obligatorisk intervju på ambassaden.

Resa
Att boka resa så tidigt som möjligt kan spara in enorma pengar för dig. Använd sidor som jämför priser för att få det så billigt som möjligt:

www.seat24.se
www.MrJet.se

Försök gärna boka hemresan också, för att slippa stå utan biljett när den dagen kommer.
Om ingen har möjlighet att hämta dig på flygplatsen så försök ta reda på vilket som är det smidigaste sättet att ta sig dit du ska. Går det tåg, buss eller ska du hyra bil?

Boende
I många fall kommer boendet lösa sig på vägen. Din skola kanske har ett campus, du bor med din au pair-familj eller får hjälp att hyra lägenhet. Men utifall du har en resa till USA, men ingen bostad kan det vara bra att kika över det innan och se vilka möjliga lösningar som finns.
Lägenheter kan man hitta på:

http://www.cis.nu/forum/viewforum.php?f=9 (riktar sig främst till studenter)
www.craigslist.org/ (Påminner om blocket)

För den som vill ha möjlighet att spana in boendet innan man bokar kan förstås ordna det på plats. Försök då istället att ha hotell eller vandrarhem bokat så du inte står fullkomligt hemlös. Tips på bra sida är:

www.HostelWorld.com

Försäkring
De flesta organisationer du åker genom, eller åker till, kräver att du är försäkrad och oftast erbjuder de dig en anpassad försäkring. Ibland är den obligatorisk och då är det bara att betala för den, men ibland kan det vara bra att kika runt och hitta den som passar dig bäst. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag eller andra inom Sverige och hör dig för.