Jonas är en 24-årig kille som tog chansen att åka till Florida för att plugga. I fyra månader prövade han på livet som student i USA och delger nu sina erfarenheter och tips.

1. Vilket visum åkte du på?
Jag åkte på ett visum som heter DS-2019, ett studievisum.

2. Vad var syftet med din resa?
Syftet med min resa var dels att förbättra mitt CV men också för själva upplevelsen att resa iväg en längre tid på egen hand ifrån familj och vänner.

3. Hur bestämde du dig för att åka?
Jag spontansökte faktiskt detta i sista stund och var inget jag planerat en längre tid som många andra. Jag blev i alla fall erbjuden en plats och det kändes naturligt att tacka ja till en sådan chans.

4. Hur länge var du borta och var i USA befann du dig?
Jag var borta i fyra månader från januari till maj 2009 i Orlando, Florida.

5. I runda slängar, hur mycket kostade det?
Allt som allt, resa, boende, skola, nöje mm gick på mellan 80 000 - 90 000 kronor

6. Hur finansierade du detta?
Med egna besparingar plus lån och bidrag från CSN

7. Hur bodde du, och hur fick du tag på bostaden?
Jag bodde på Campus och boende ordnades genom skolan

8. Vad pluggade du, och på vilken skola?
Jag pluggade två ekonomikurser, en marknadföringskurs och en ledarskapskurs på ingenjörsdelen av skolan. Skolan heter University of Central Florida.

9. Hur skiljer sig det amerikanska skolsystemet från det svenska?
Jämfört med Tekniska Högskolan i Jönköping så var den stora skillnaden hur examinationen gick till. Här har man vanligtvis en stor tenta i slutet av kursen ofta tillsammans med ett grupparbete och/eller seminarier. I USA hade man flera mindre deltentor istället för en stor och några seminarier hade vi inte heller. Sedan är det väldigt populärt med så kallade "Multiple Choice"-tentor där man får ett antal alternativ på varje fråga och kryssar för det rätta. Här är det väldigt ovanligt med kryss-tentor och man brukar få skriva på egen hand istället.

10. Hur hög nivå ansåg du utbildningen ha?
Nivån kändes lägre än den här i Sverige, åtminstone svårighetsmässigt. Lärarna var dock väldigt bra och engagerade där.

11. Vem kunde du vända dig till vid problem?
Vid problem kunde man till exempel vända sig till hon som är ansvarig för det internationella utbytet på skolan. Man kunde också vända sig sin "RA" det vill säga hon som var ansvarig för den våningen jag bodde på. Sedan är folk i allmänhet väldigt trevliga och hjälpsamma där.

12. Hur var studentlivet?
Det är lite annorlunda än vad jag är van vid. Bland annat så var Campus där som en egen stad med egen bank, polisstyrka, affärer med mera (dock ingen mataffär). Det fanns också massor av fritidsaktiviteter att göra på Campus - tennisbanor, inomhushallar, simbassänger, beachvolleyboll-planer, gym, löparbanor med mera och ofta fanns de både inom- och utomhus. På campus var det många förstaårselever som bodde, de äldre valde ofta att flytta utanför till egna lägenheter. Bilen var mer eller mindre ett måste för att kunna ta sig någonstans utanför Campus.

13. Kommer du ha nytta av denna utbildning i framtiden?
Själva utbildningen har säkert gett en del nyttigt men det är helhetsupplevelsen, sättet att leva på och träffa människor från hela världen som jag kommer ha den största nyttan av.

14. Kan du rekommendera andra att göra detta, och vad bör de i sådana fall tänka på?
Jag rekommenderar definitivt alla som har chansen att åka utomlands! Alla jag känner inklusive mig själv som varit iväg är nöjda med sitt val. Tänk på att det krävs engagemang för att lösa alla förberedelser med visum och andra papper, särskilt om du ska till USA.