Det är sedan länge känt att man blir rikare av sina erfarenheter och lär sig av sina misstag. En bra vägledning för att själv få en bra start kan därför vara att lyssna på råd från andra som redan prövat på det du tänkt dig. Här kommer därför en hel del tänkvärda åsikter från flera ungdomar som varit i USA mellan 5 – 11 månader.

Bra förberedelser
• Visumet är det första de tillfrågade poängterar vikten av. Det ligger mycket arbete bakom och det gäller att ha alla papper rätt, kontrollera vad just ditt visum kräver. Att börja med detta i god tid kan vara en bra idé.
• Att kolla upp boendet bör man göra innan man åker, så man inte står bostadslös när man kommer. Åker du som student kan eventuellt skolan erbjuda detta, annars rekommenderas du använda dig av sidor som motsvarar svenska bostadshemsidor eller blocket-liknande.
• Ta gärna lite tid att kolla upp vad du kan förvänta dig av din resa, staden och folket. Använd Internet till att kolla upp vad din stad erbjuder, för även om du planerar att stanna flera månader går tiden fort och i efterhand kan du komma på saker du missat.
• Att ha sin dit- och hemresa bokade vid avfärd kan vara en trygghet. Dels blir det billigare att boka ju tidigare du är ute, dels kan det vara skönt att slippa tänka på det när du är iväg. Kolla gärna upp vad din försäkring täcker för slags hemresor, då de ibland kan betala när du måste åka hem på grund av sjukdom, avbruten resa eller begravning för en nära släkting.
• Betalningar som ska vara gjorda är det viktigt att du sköter. Till exempel terminsavgift på skola eller hyran om du bokar boende i förväg.
• Eftersom man vanligen är borta över en längre tid kan det vara svårt att få med sig allting man kunde önskat i bara en eller två väskor. Ha med det nödvändigaste och var sedan öppen för att köpa en hel del på plats. Ett bra tips var att införskaffa en laptop att ta med, eftersom detta underlättar informationssökande och möjligheten att hålla kontakten med nära och kära.

Kan man bli nog förberedd?
Nästan alla ansåg att man förberett sig så mycket som möjligt om man någorlunda följt ovanstående lista. Däremot går det inte till fullo att läsa sig in på en annan kultur och tro att man ska vara insatt, utan kulturkrocken kan bli stor och olikheterna kan vara många. Men så länge man är öppen för anpassning anser dessa ungdomar inte att det är något problem. Mycket kan heller inte ordnas förrän man är på plats. Praktiska detaljer såsom amerikanskt bankkonto och mobilabonnemang/kontaktkort är lättast att fixa när man väl är i USA.

Goda tips
• Att åka med så lite förväntningar som möjligt innebär istället att man kan uppleva resan på plats. Annars är det lätt att bli besviken på sådant man har målat upp. Försök istället ha en positiv syn på nya utmaningar och var beredd på att anpassa sig efter kulturen och människorna.
• Tänk på att du kommer vara ifrån nära och kära en lång tid. Hemlängtan kan kännas svår och en god idé kan vara att förbereda sig på detta innan man åker så blir vistelsen i utlandet mer uthärdlig.
• Var påläst om området så att du inte går miste om roliga ställen och attraktioner. Vad är speciellt just för din stad, stat och liknande? Har du möjligheter att göra resor och vad ska du i sådana fall satsa på? Ta en stund framför Internet och kartlägga vad du vill få ut av resan.
• För den som åker som au pair kan det vara bra att kontakta de som tidigare jobbat i familjen. På så vis får du ett hum om vad för slags människor det är och huruvida du skulle kunna trivas. Det är viktigt att ge familjen en chans och i värsta fall kan du försöka byta värdfamilj, något organisationen brukar hjälpa till med.
• Visumansökan är en tidskrävande procedur. Tänk på att vara ute i god tid för att slippa missöden!
• Boka boendet i förväg. http://www.craiglist.com är en hemsida en av ungdomarna använt sig av i detta syfte och rekommenderar starkt. För att inte få en lägenhet eller ett rum man misstrivs i under hela vistelsen kan man boka för en vecka eller en månad åt gången och på så vis ha möjlighet att förbättra situationen.
• Kom ihåg att det alltid går att åka hem!

Viktiga erfarenheter
• Den absolut viktigaste erfarenheten tycker alla tillfrågade är självständigheten. Att ensam klara sig i ett nytt land med en främmande kultur där man inte känner någon sätter stora krav på dig som person. Man får lära sig lösa problem, söka kontakt och hantera nya situationer på ett sätt man kanske inte gör när man är omgiven av nära och kära. Alla ansåg att de vuxit som personer av en sådan här resa.
• När man kastar sig ut i ovissheten lär man sig sina gränser och får en helt ny förståelse för sig själv. Därtill får man också en djupare insikt i sina medmänniskor.
• Vännerna man får kan bli vänner för livet!
• Åker man som au pair får man inte bara lära sig att ta hand om sig själv, man får också ansvaret för andra liv. Detta är erfarenheter som man har med sig resten av livet.

Övriga tips
• Åk utan förväntningar och med ett öppet sinne!
• Åk ensam. Detta tvingar dig att använda engelskan i mycket större utsträckning samt att man måste ut och skaffa sig umgänge.
• Ett bra sätt att lära känna folk är olika grupper som anordnar aktiviteter. http://www.meetup.com är en hemsida en av de tillfrågade använde sig av vilket gav möjligheter att göra roliga saker med andra människor.
• Försök gärna lära känna lokalbefolkningen. Dels ger detta en större insikt i staden och landet, dels kan du få reda på ställen turistinformationen inte kan berätta för dig. Inte bara roliga saker, utan praktiska nödvändigheter som bra matvarubutiker, områden man ska undvika och kommunikation som underlättar vardagen.
• Läs på om det du vill göra så du kan planera din tid. Ta även emot tips från lokalbefolkningar och andra turister för en så lyckad resa som möjligt.
• Åk om du för chansen! Inte bara kommer ditt CV se imponerande ut men även du själv kommer lära dig mycket. Din engelska kommer ta stormkliv och du får möjligheten att umgås med folk med annan kultur.

Borde andra ungdomar åka till USA?
Det rungande svaret här var – JA! Alla håller med om att det är ett spännande land och en upplevelse man inte kommer ångra. Att dessutom vara svensk innebär att omställningen blir lättare eftersom engelskan är starkt rotad här och kulturkrockarna inte blir allt för omskakande. Dessutom får man chansen att bli av med fördomar om landet, eller bekräfta dem! Tänk dock på att USA är ett stort land med enorma skillnader beroende på vart du åker, och bestämmer du dig för att resa just dit ska du vara intresserad av landet.
Once in a life time experience!