Jessica är en 20-årig tjej som har varit volontär i USA. Hon var borta ungefär 3 månader genom blueberrys samarbete med ACE för att jobba i nationalparker. Här får du hennes uppfattning av resan.

1. Vilket visum åkte du på?
För att få komma in i USA i mindre än 90 dagar så måste man vara med i Visa Waiver programmet och för att göra detta får man gå in på en amerikansk hemsida ESTA och svara på frågor varefter man bedöms, blir man godkänd så får man de papper som behövs och tillåts komma in i landet.

2. Vad var syftet med din resa?
Jag kände att jag ville komma iväg från Sverige ett tag och göra någonting, jag hade ingen aning om vad jag ville plugga vidare och det var svårt att få jobb så jag såg det här som ett tredje alternativ.

3. Hur bestämde du dig för att åka?
Jag hade en likasinnad kamrat som jag planerat en sådan resa med och som drev på mig när jag började fega ur.

4. Hur länge var du borta och var i USA befann du dig?
Jag var borta i nästan tre månader och befann mig till största delen i Arizona och då och då i Utah och Nevada.

5. I runda slängar, vad gick allting på?
Det var ett volontärarbete med syftet att bevara amerikanska nationalparker.

6. Hur finansierade du detta?
Jag har sedan länge haft en del sparade pengar som jag nu avdelade en summa av till att åka

7. Hur bodde du?
Arbetet var upplagt så att vi växlade mellan att vara ute på projekt i 4-8 dagar och sedan motsvarande antal dagar i Flagstaff där vi var inackorderade. I Flagstaff fanns det tre boenden och jag bodde i det mest centrala. Jag delade sovrum med tre andra tjejer och hus och badrum med ungefär trettio andra, beroende på hur projekttiderna var upplagda. (När fyra grupper kom hem samtidigt efter ett 8 dagars projekt utan dusch så var det naivt till gränsen på dumhet att hoppas på varmvatten)
Under projektdagarna sov vi i enmanstält som vi fick första dagen och sedan fick ta hand om efter bästa förmåga. Vi lagade mat på ett campingkök åt vår projektgrupp och till toalettbesöken fanns det spadar.

8. Vad för slags volontärarbete utförde du?
Som sagt jobbade vi för att bevara nationalparker, men det är lite luddigt förklarat. Det vi handgripligen gjorde var att till exempel sätta upp taggtrådsstängsel för att hindra kor från att trampa ner fornminnen, ta ner stängsel för att de inte skulle rasa ner under kraftigt snöoväder, bygga stengångar och trappor så att turisterna inte skulle trampa ner den sköra floran, samla frön till omplantering, plantera träd för att stabilisera en flodbank osv.

9. Hur såg en vanlig dag ut för dig?
En vanlig projektdag börjar med att jag vaknar vid sextiden i mitt tält och klär mig beroende på vädret (Arizona är en öken men det betyder inte att det inte kan snöa) äter frukost och packar lunch och försäkrar mig om att jag har mitt PPE (Personal Protection Equipment) och ser till att vara i bilen på utsatt tid.
Väl vid vår arbetsplats har vi obligatoriskt säkerhetsmöte och stretching. Därefter jobbar vi i officiellt 8 timmar (även om det allt som oftast blir längre). Däremellan ska vi ha tre raster varav en för lunch, även om man självklart får ta sig tid att dricka vatten och uträtta naturbehov.
Oftast brukar vi åka tillbaka till lägret vid femtiden och då sätter vi igång med att laga mat åt vår grupp, äta och sedan får de som inte lagade mat diska. En del gör sin lunch på morgonen men jag brukar passa på att få det undanstökat efter middagen.
Vid det här laget är det rätt mörkt och ifall det inte är för torrt eller blåsigt så brukar vi tända en brasa. Alla har sina egna regler för när de går och lägger sig. Man är trött efter hårt arbete och det blir kallt fort när det skymmer. En ledare hade som regel att hon fick gå och lägga sig när hon sett elva stjärnor, en annan när minst fem volontärer gett upp. Själv försökte jag aldrig gå innan kl åtta. Tro mig, i projekt-tid räknat så är det sent, en kväll var det bara jag och en dansk som stod och räknade ner minuterna.

10. Hade du gjort liknande sysslor innan och rekommenderar du att man bör ha vana innan man åker?
Det mesta vi gjorde var helt nytt för mig och jag har inte sportat eller tränat regelbundet, men jag klarade mig ändå. Alla jobbar efter egen förmåga (en av reglerna under våra säkerhetsmöten var att ”don’t be a hero) men det är klart att det är enklare för en själv om man har relativt god kondition. Vad man dock ska vara beredd på är att man förväntas jobba hårt och att vi kommer att jobba och sova i alla slags väder och förhållanden. Man ska inte räkna med att det finns toalett och det finns definitivt ingen dusch. Men är man bara beredd på detta och håller ut de första förjävliga dygnen så kommer man att få en jättebra upplevelse.

11. Hur spenderade du din lediga tid?
På min lediga tid så åkte jag med vilka som verkade vara intresserade på roadtrips, bl.a. till Grand Canyon och Las Vegas. Annars (om man ville spara pengar) så fanns det ett stort utbud av filmer i husen och många trevliga restauranger och en biograf som vi besökte flitigt. Det fanns också krogar men är man, som jag, under 21 så är det olagligt att dricka i USA. Det här trodde jag inte skulle bli ett så stort problem men man känner sig rätt utanför när majoriteten av ens kamrater går ut och firar, så jag rekommenderar att man fyllt 21 när man åker på en sådan här resa.

12. Vad bör en volontär tänka på?
Jag tror att jag nämnt det mesta som man bör tänka på i de två tidigare punkterna. Men för övrigt så ska man inte snåla på utrustningen, en bra sovsäck och bra kängor räddar liv.
En annan sak är att om man befinner sig i en grupp där det finns andra som pratar ens eget språk så se till att prata engelska i alla fall, annars isolerar man sig själv och andra. Dessutom, följ reglerna, särskilt de om alkohol, säkert tio stycken blev utsparkade på grund av detta och det är en sådan onödig sak att förstöra för sig själv för.

13. Vem kunde du vända dig till om det blev några problem?
Det fanns ett kontor som man säkert alltid får någon anledning att besöka där det alltid fanns en ledare eller organisatör som man kunde prata med. Också på projekt fanns det ledare som man uppmanades att prata med vad det än gällde. Dessutom så lärde man sig under projekten att ta hand om varandra och se om det var någon som inte mådde bra (också det en säkerhetsregel som mest baserades på risken för uttorkning) och där satt man i samma sitts så alla är alltid redo att hjälpa.

14. Är du nöjd med din vistelse?
Jag är mycket nöjd med min vistelse, jag lärde mig mycket om mig själv och har fått många kontakter runt om i världen.

15. Kan du rekommendera andra att göra samma sak, och vad bör de i sådana fall tänka på?
Detta rekommenderar jag skarpt. Men som jag fick höra av en ledare så är det egentligen onödigt att gå genom en resebyrå, A.C.E. är gratis och om du tar kontakt med dem personligen så behöver du bara betala för resan, försäkringen och ett tillägg om du stannar en kortare period (de uppmuntrar folk att stanna i minst tre månader så att man hinner bli till nytta så stannar man kortare så tillkommer en liten kostnad för uppehållet)